Το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με την αστική μη κερδοσκοπική εταιρία HOPEgenesis.
Το πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της ΓΙΩΤΗΣ Α.Ε. «Μια Ελπίδα Γεννιέται!» για τη μείωση της υπογεννητικότητας, που υλοποιεί σε συνεργασία με την αστική μη κερδοσκοπική εταιρία HOPEgenesis, παρουσιάστηκε στο πλαίσιο ανοικτής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου, στο Συνεδριακό Κέντρο, στο Δήμο Καρπενησίου. Το παρών έδωσαν ο Δήμαρχος Καρπενησίου κ. Σουλιώτης, ο Εμπορικός Διευθυντής της ΓΙΩΤΗΣ Α.Ε. κ. Μάριος Παπαθανασίου, ο Πρόεδρος και Ιδρυτής της HOPEgenesis Δρ. Στέφανος Χανδακάς, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, καθώς και ενδιαφερόμενοι για το πρόγραμμα.
Μέσω της πρωτοβουλίας αυτής, η εταιρία ΓΙΩΤΗΣ Α.Ε. επιθυμεί να συμβάλλει στη μείωση της υπογεννητικότητας, που αποτελεί μέγιστη απειλή για το μέλλον του τόπου και, ειδικά, των πιο απομακρυσμένων περιοχών, λόγω των δυσκολότερων συνθηκών που επικρατούν, όπως είναι η περιορισμένη πρόσβαση σε ιατρικές – μαιευτικές υποδομές. Στο πλαίσιο του προγράμματος, η εταιρία ΓΙΩΤΗΣ «υιοθετεί», για 4 χρόνια, 90 απομακρυσμένα χωριά της Ελλάδας, τα οποία ανήκουν στις Περιφέρειες της Στερεάς Ελλάδας και της Ηπείρου. Τα χωριά ανήκουν στις Περιφερειακές Ενότητες Ευρυτανίας, Φωκίδας, Φθιώτιδας, Εύβοιας και Άρτας. Συγκεκριμένα στις 14 Δημοτικές Ενότητες των Δήμων Καρπενησίου, Δωρίδος, Λαμιέων, Μακρακώμης, Καρύστου και Κεντρικών Τζουμέρκων.
Η ΓΙΩΤΗΣ Α.Ε. με τη συνεργασία της HOPEgenesis θα σταθεί δίπλα στις γυναίκες-κατοίκους των χωριών που έχει υιοθετήσει, και οι οποίες επιθυμούν να γίνουν μητέρες. Συγκεκριμένα, για τις γυναίκες που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, με μοναδικό κριτήριο να είναι μόνιμοι κάτοικοι των περιοχών αυτών, αναλαμβάνει να καλύπτει όλα τα έξοδα παρακολούθησης της εγκυμοσύνης τους, τις εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου και του τοκετού, όπως και όλα τα έξοδα μεταφοράς και φιλοξενίας τους. Επιπλέον, η εταιρία ΓΙΩΤΗΣ θα καλύψει τις ανάγκες σε βρεφικές τροφές των μωρών που θα γεννηθούν στα «υιοθετημένα» χωριά, για τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής τους.
Στον Δήμο Καρπενησίου περιλαμβάνονται συγκεκριμένα οι εξής 40 τοπικές κοινότητες: Κρίκελλο, Άμπλιανη, Δομνίστα, Μεσοκώμη, Ροσκά, Στάβλοι, Ψιανά, Αγία Τριάδα, Άγιος Χαράλαμπος, Δομιανοί, Πετράλωνα, Χόχλια, Μεγάλο Χωριό, Ανιάδα, Δερμάτι, Καρίτσα, Κλαυσί, Μικρό Χωριό, Μουζίλο, Νόστιμο, Συγκρέλλος, Χελιδόνα, Προυσός, Αλέστια, Ασπρόπυργος, Βελωτά, Εσωχώρια, Καστανέα, Καταβόθρα, Πρόδρομος, Σαρκίνη, Σταυροχώρι, Τόρνος, Φουρνά, Βράχα, Κλειτσός, Άγιος Νικόλαος, Κορυσχάδες, Μυρίκη και Στένωμα.
Λίγα λόγια για τη HOPEgenesis
Η HOPEgenesis είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρία που ιδρύθηκε το 2015 από τον Δρ. Στέφανο Χανδακά MD, MBA,PhD, Μαιευτήρα-Γυναικολόγο Ενδοσκοπικό Χειρουργό. Η HOPEgenesis δραστηριοποιείται στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας, με όραμα να ανατρέψει το κλίμα της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια η χώρα μας βαδίζει προς δημογραφικό αδιέξοδο. Οι στατιστικές έρευνες του ΟΗΕ για τις πληθυσμιακές μεταβολές των χωρών δείχνουν ότι το αρνητικό πρόσημο των γεννήσεων θα οδηγήσει, το 2050, στην πτώση του ελληνικού πληθυσμού από τα 10.700.000 που είναι σήμερα στα 10.000.000 έως 8.300.000, με τις πιο απαισιόδοξες μελέτες να κάνουν λόγο ακόμη και για 6.500.000 κατοίκους. Βασικός στόχος της HOPEgenesis είναι η υποστήριξη γυναικών που είναι μόνιμοι κάτοικοι ακριτικών νησιωτικών και ηπειρωτικών περιοχών της Ελλάδας προκειμένου να ταξιδεύουν κατά τη διάρκεια της κύησης σε περιοχές κοντά στην περιοχή μόνιμης κατοικίας τους ή στην Αθήνα όπου δρα η ομάδα της HOPEgenesis, να παρακολουθούνται από ομάδα μαιευτήρων-γυναικολόγων και να γεννούν δωρεάν. Με αυτόν τον τρόπο, προσφέρει ασφάλεια στις γυναίκες που ήδη κυοφορούν, καθώς και κίνητρο στις υπόλοιπες να κυοφορήσουν.